ЯК ПРАВИЛЬНО ТРАНСПОРТУВАТИ КІШКУ?

Правила транспортування котів

    Необхідно пам’ятати, що будь-яка подорож може викликати стрес у Вашої кішки, тому потрібно зробити усе можливе, щоб цей стрес зменшити для неї.

   Стрес може бути пов`язаний з багатьма факторами. Якщо Ваша киця домашня, то головним стресовим фактором є зміна звичної для неї обстановки. Також стрес пов`язаний з незвичністю відчуттів. Щодо подорожей транспортом тварина думає, що вона знаходиться в приміщенні, та в її розумінні приміщення має бути статичним, а подорожуючи на автівці чи автобусі – приміщення рухається з шаленою, для неї, швидкістю. Через швидкість тварина не може запам`ятовувати дорогу. Справа в тому, що коли кішка відходить далеко від дому, вона намагається запам`ятати дорогу – візуально, по запаху тощо, а у цій ситуації тваринка не встигає фіксувати візуальні елементи, їй не доступні запахи. Тому Ваш улюбленець панікує і боїться загубитись. Внаслідок цього у кішки може виникнути недовіра чи агресія до Вас. Вони не розуміють навіщо Ви порушили звичний хід його життя? Зрештою навколо занадто багато всього – гучні і незвичні звуки, багато людей (а Ваша тваринка звикла до обмеженої, знайомої їй кількості людей).

   Найкраще тваринку везти у клініку автомобілем і у спеціальній переносці, якщо у Вас є автомобіль і Ви часто подорожуєте разом з кішкою. У іншому випадку можна купити в зоомагазині спеціальний бокс, використати наплічник, сумку або просто кошик та щільно накрити його зверху (та будьте обережні влітку, адже у сумці чи переносці з тканини тварині буде душно!)

   Якщо відстань до ветеринарної клініки невелика, краще піти пішки, уникаючи вулиць з великою кількістю автомобілів та гучних звуків, щоб у кішки не було додаткового стресу. Не забувайте погладжувати тваринку, ласкаво звертатися до неї, заспокоювати, адже це гасить панічну поведінку – кішка буде вести себе насторожено, але відносно спокійно. Щодо громадського транспорту обов`язковою умовою є наявність переноски, бо тваринка може перелякатися – вириватися, почати дряпатись і Ви можете її просто не втримати…

   Деякі власники тварин запитують чи можна кішці перед поїздкою давати заспокійливі препарати.

   Якщо мова йде про трав`яні або інші безпечні препарати, то так. У випадку використання транквілізаторів рішення має приймати лише лікар.

   У випадку поїздки автомобілем не ризикуйте – не випускайте кішку в салон автомобіля, бо це дуже небезпечно! Вона може вистрибнути через вікно, або завадити водію виконати ту чи іншу дію та спровокувати аварію.

   Досить зручне рішення – пошити для переноски чохол з світлонепроникної тканини,у затемненному просторі коти почувають себе значно комфортніше. Окрім того Вам не доведеться перейматися тим, що вона може змерзнути взимку.

У жодному разі не залишайте улюбленця одного в салоні автомобіля, тим паче літом – тварина може отримати тепловий удар!

І ще кілька важливих моментів при транспортуванні тварин:

– пам`ятайте! при хворобливих станах стрес лише посилюється;

– перед поїздкою бажано, щоб тварина сходила в туалет; також не варто давати тварині занадто великих порцій їжі;

– стежте за комфортною для тварини температурою і доступом до свіжого повітря;

– літом, коли на вулиці дуже гаряче, бажано мати воду і мисочку;

– закрийте вікна автомобіля, щоб обмежити свого улюбленця від зовнішнього шуму, також не включайте гучно музику;

– пам`ятайте, для тварин діє правило: я не бачу – мене не бачать – я в безпеці;

– можна взяти в дорогу щось, що нагадуватиме тваринці про дім (наприклад іграшку чи ковдрочку на якій вона спить тощо – навряд чи вона захоче погратися, але від знайомого запаху вона почуватиметься безпечніше);

– розмовляйте з Вашим улюбленцем спокійним голосом, не сваріть його, погладжуйте, хваліть його і у Вас неодмінно усе вдасться! 😉

Бажаємо здоров`я Вам та Вашим улюбленцям!

Автор – Павло Плясківський.